Experiența mea cu alăptarea celor 2 copii

Alăptarea este un proces atât de natural, dar totodată un subiect atât de controversat în zilele noastre. Nu știu care e secretul pentru a reuși, știu doar că la mine lucrurile au mers bine. Pe ambii copii i-am născut natural în același spital. Imediat după naștere, murdari și calzi, mi-au fost puși pe piept. Contactul piele pe piele a inițiat alăptarea în primele minute de viață ale copiilor.

Din fericire pentru noi, nu au existat complicații, așă că pot zice că mă situez în grupul mamelor norocoase. Vorbesc despre amândoi copiii în același timp pentru că lucrurile au decurs oarecum la fel. Nașterile au fost diferite, dar asta este deja o altă poveste. Totul a funcționat pe principiul „cerere și ofertă”. Când puii voiau lăptic, mami le dădea. Pe Mattia l-am înțărcat la 1 an și 8 luni, pe Alexandru încă îl alăptez. În acest moment are 1 an și 3 luni. Nu intenționez să îi iau lăpticul de mamă prea curând, pentru moment amândurora ne este bine așa.

Mi-am dorit foarte mult să alăptez și am reușit. Îmi amintesc că, fiind însărcinată cu primul copil, aveam tot felul de vise cu el și de fiecare dată îl aveam la sân. Pentru mine întreg procesul a fost unul lin. E un sentiment de putere, de reușită, de Dumnezeu, de firesc. Imaginea pruncului care suge și mă privește în ochi e sublimă.

Desigur au fost și momente mai dificile. La primul copil, când acesta avea 10 luni, am pierdut laptele de la sânul stâng. Nu am conștientizat imediat ce se întâmplă și când am realizat era deja prea târziu. La al doilea copil am vrut cumva să previn, am pus copilul întai la sânul stâng, apoi la cel drept, am folosit o pompa de sân pentru a crește producția de lapte, dar în zadar. Sânul meu a înțărcat și de data aceasta. Din fericire sânul dreapt a făcut față cu brio și încă se descurcă de minune.

Nu știu să spun exact ce m-a ajutat pe mine. Poate nașterea naturală, poate contactul piele pe piele, poate faptul că am ținut puiul lipit de mine cât și-a dorit el, poate persoanele capabile care m-au îndrumat, sau poate un cumul de toți acești factori. Îmi amintesc cât de frumos îmi vorbea moașa care mi-a urmărit sarcina despre alăptat. Nu doar că îmi explica întreg procesul, dar îmi și povestea cum a reușit ea să alăpteze 3 copii. Un om cald, profesionist și natural, îi sunt profund recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine.

Se știe că oxitocina și prolactina sunt cei doi hormoni cheie în procesul de alăptare. Prolactina ajută corpul să creeze laptele, iar oxitocina să-l transmită. Oxitocina se eliberază în corp când mama se simte bine, cînd e relaxată. Soțul meu și mama mi-au fost alături de la prima contracție. M-au spijinit, m-au ajutat, m-au iubit, m-au alintat și au făcut treburile casei în locul meu pentru ca eu să mă pot ocupa de pui și de mine. 

Așadar, dragi mămici, înconjurați-vă de oameni capabili, informați-vă și aveți încredere în corpul vostru și în bebeluș. Suntem programate de la natură să naștem pui și să-i hrănim cu laptele nostru și nimeni și nimic nu ar trebui să ne ia asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s