Timp pentru mama, timp pentru toate

Se știe că o mamă odihnită și fericită aduce echilibrul în familia sa. Doar că „mamă odihnită” e un ideal destul de greu de atins, cel puțin în primii ani de viață ai copiilor. Noi, mamele, avem tendința de a ne lăsa pe ultimul loc de fiecare dată, dar nimeni nu reușește să aibă grijă bine de ceilalți dacă nu și-a îndeplinit mai întâi nevoile personale.

De curând am citit o carte, o poveste reală de viață a unei mame obișnuite. Autoarea îndemna cititoarele să-și facă fiecare câte o listă cu 10 lucruri care îi aduc fericire. Am făcut și eu această listă și am fost surprinsă să observ câte lucruri îmi plac, dar pe care le-am uitat între timp, pentru că am fost prea prinsă cu grijile cotidiene. Pentru că niciodată nu avem timp, amânăm la nesfârșit lucrurile care ne-ar putea calma sufletul, așteptând o altă zi. Acum depinde cum alegem să ne petrecem timpul. Timpul e relativ, o oră petrecută cu telefonul în mână trece extrem de repede, pe când o oră de rugăciune, sau o oră de activitate fizică, sau o oră de citit, trece foarte greu. Dar oare ce ne aduce mai multă împlinire, oare ce ne calmează sufletul și mintea? Aici putem cugeta fiecare în funcție de nevoile sale.

Mi-am dat seama câte lucruri pot să fac atunci când am sufletul împăcat și cât de antipatică pot fi dacă nu îmi sunt îndeplinite nevoile de bază. Și totul e ca un domino, de starea mea depinde și starea familiei mele. De multe ori eram cu nervii la pământ și îi vedeam pe ceilalți mai nervoși decât mine. Apoi le spuneam că azi e rândul meu să fiu nervoasă, însă nu funcționa așa. Și nu e valabil doar în cadrul familiei, în orice grup dacă unul dintre membri e nervos, toți ceilalți se simt inconfortabil. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să mai avem zile neplăcute, e imposibil să se întâmple asta, pentru că suntem extrem de fragili, iar mintea e cel mai greu de controlat. Însă atunci când simțim că lucrurile au scăpat de sub control, să ne oprim puțin, să respirăm adânc și să ne dăm seama ce nevoi neîndeplinite avem, apoi să încercăm să ni le satisfacem. La fel și în cazul copiilor. Când copilul are un comportament necorespunzător, să vedem dincolo de acțiunile lui. Să ne gândim la ce e în sufletul lui, ce l-a determinat să se comporte așa. Poate a avut o zi grea, poate îi este foame sau somn, poate mama e anxioasă și îi transmite și lui starea ei. Doar așa vom reuși să rezolvăm problemele, privind dincolo de cuvinte și de acțiuni.

Așadar, dragă mamă, fă o listă cu lucrurile care îti plac și fă-ți timp pentru ele. Ai grijă de sufletul și mintea ta! Doar așa vei fi cea mai bună variantă a ta, având grijă mai întâi de tine și apoi de ceilalți. Vei fi surprinsă să observi câte lucruri poți să faci dacă te concentrezi pe esență, pe ce contează cu adevărat în viață.

 Astăzi ce ai făcut pentru sufletul tau?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s