Când e cu mama…

Cred că orice mamă a auzit măcar o dată replica: „Când e cu tine, copilul se comportă altfel!”. Dar oare de ce copiii atunci când sunt lăsati cu altcineva se comportă impecabil, iar când stau cu mamele lor fac cele mai teribile tantrumuri sau sunt nemulțumiți de tot ce li se spune? Toate aceste remarci aduc și mai multă confuzie în sufletul mamelor care au tendința să se învinovățească pentru tot ce merge prost.

Copiii se comportă diferit cu mamele pentru că în ele au cea mai mare încredere, pentru că știu că în fața lor își pot exprima sentimentele fără teama că ar putea fi judecați sau că mamele nu i-ar mai iubi. Emoțiile negative sunt la fel de normale și sănătoase ca cele pozitive. De multe ori copiii se tem să se arate vulnerabili în fața altor persoane, iar când sunt cu părinții lor îndrăznesc să fie ei însăși cu bune și cu rele. De asemenea, atunci când plâng aparent fără motiv în fața părinților, au adunat de fapt foarte multe emoții pe care mai apoi le exprimă în fața lor pentru a se elibera.

Îmi amintesc când a început Mattia primul an de grădiniță, părea totul perfect până când venea acasă și izbucnea în cele mai teribile tantrumuri. Pentru că de fapt abia atunci reușea să elibereze tot ce adunase de-a lungul zilei la grădiniță. Nu știa să exprime în cuvinte ce simțea, dar izbucnea din nimic și plângea în brațele mele până când de multe ori cădea într-un somn profund.

Copiii sunt oglinda părinților, sunt sufletul părinților în văzul tuturor, sau mai cu seamă oglinda mamelor pentru că în cele mai multe cazuri mamele stau acasă cu puii lor. Când copilul e agitat și morocănos unul dintre motive poate fi starea sufletească a mamei lui. Dacă mama se simte inconfortabil într-un loc sau alături de anumite persoane sau e tristă din diverse motive, taman atunci copilul o să se comporte în cel mai necorespunzător mod cu putință. E modul lui de a-i arăta mamei că ceva nu este în regulă. Mama e echilibrul lui, ancora de care se agață. Dacă mama nu e bine, echilibrul lui se pierde și atunci el lansează un semnal de alarmă.

Zilele trecute am citit o postare pe o rețea de socializare a unei mame care vorbea despre un tantrum al copilului ei de 2 anișori. Ei bine, criza de furie a avut loc în public, iar unii trecători au început să-și dea cu părerea. Am reflectat puțin asupra acestei întâmplări. M-am regăsit în povestea mamei și în poveștile altor mame care au comentat la postare. Nu o o dată mi s-a întâmplat să mă simt stânjenită când copilul meu a avut un astfel de moment, iar comentariile au fost pe măsura stării mele de atunci. Pentru că de fapt eu știam motivul crizei de furie, dar în clipa aceea îmi doream să mă fac mică, mititică, să-mi iau copilul pe sus și să dispar din fața privitorilor. Toate aceste comentarii poate sunt bine-intenționate din partea celor care asistă, dar în momentul în care copilul urlă sau se tăvălește pe jos numai asta nu vrea să audă o mamă: „eu nu am mai văzut așa ceva!” sau „ce copil alintat!” sau „daca mi-ar fi făcut mie așa…” etc. etc.

Tantrumurile copiilor sunt perfect normale și sănătoase. Cu toții ne ieșim din fire uneori, dar suntem adulți și reușim să ne stăpânim emoțiile, ori un copil de 2 sau 3 ani nu are creierul suficient de dezvoltat încât să reușească să inhibe ceea ce simte. Ori a adunat frustrări la grădiniță, ori nu a dormit la prânz, ori îi este foame sau sete, sau nu a reușit să se conecteze cu părinții lui. Astea și multe altele pot duce la crize de furie când ne așteptăm mai puțin, evident izbucnite din banalități. Mi-aș dor ca noi toate să avem puterea să devenim imune la comentariile celor din jur, pentru ca bine-intenționate sau nu, comentariile astea dor, și în loc să ne concentrăm pe copil ne gândim la ce să facem ca să mulțumim pe toată lumea. Eu lucrez la asta, și sper să și reușesc să nu mă mai doară atât când mi se spune ceva despre ai mei copii, pentru că ei se comportă perfect normal, problema e la mine.

Așadar, mămici, e totul în regulă dacă cel mic se comportă diferit când e cu voi. E modul lui de a vă arăta cât de mult vă iubește și cât de mult își dorește să fiți bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s